F1 automobili lakši nego prošle sezone prvi put u 36 godina

Autor članka: , objavljeno 31. siječnja 2023.

FIA je pred letošnjo sezono odobrila znižanje najnižje dovoljene mase dirkalnika, kar bi pomenilo, da bi novejši dirkalniki bili prvič po 36 letih lažji od svojih predhodnikov.

Dirkalniki so od sezone 1987 vsako leto postajali težji, predvsem na račun varnosti, pa tudi napredka v tehnologiji motorjev in pogonskih sklopov. Dirkalniki letnika 87 so tehtali okrog 500 kilogramov, lani pa so bili, z izjemo Alfe Romeo, težji od 798kg, kar je 298 kilogramov razlike. Sodobni dirkalniki so večji, širši in daljši, vsak kvadratni centimeter pa naj bi prinesel dodatnih 2.21kg teže.

To naj bi se pred letošnjo sezono spremenilo, saj je FIA prisluhnila tudi dirkačem, ki opozarjajo, da so dirkalniki zaradi svoje mase postali nevarni, in odobrila znižanje najnižje dovoljene teže dirkalnika na 796kg.

Čeprav je moč pričakovati, da bodo moštva svoje dirkalnike tako ali tako olajšala pod minimalno dovoljeno mejo, kar jim bo omogočilo dodajanje balasta za boljše ravnovesje, pa bodo na stezi zaradi Pirellijevih gum vendarle vsaj enako težki kot lani. Italijanski gumar je ekipe namreč obvestil, da bodo gume 2023 težje za skupno 1,5 kilograma, zaradi česar bo tudi najnižja dovoljena meja avtomatično višja za 2 kilograma, torej bo enaka, kot lani, in sicer 798 kilogramov, a neto teža dirkalnikov brez tekočin in gum bo vendarle nižja.